Komunikat archiwalny

Zespół Kroke wystąpi w Centrum Kultury Żydowskiej

Już w niedzielę, 24 listopada, 26. rocznicę otwarcia będzie obchodzić Centrum Kultury Żydowskiej na krakowskim Kazimierzu. Z tej okazji w CKŻ odbędzie się wyjątkowy koncert. Gwiazdą wieczoru będzie zespół Kroke. Początek o godz. 18.00.

Zespół Kroke wystąpi w Centrum Kultury Żydowskiej
Fot. Jacek Dyląg / kroke.com.pl

Idea utworzenia Fundacji Judaica - Centrum Kultury Żydowskiej zrodziła się w Krakowie pod koniec lat 80. XX wieku. Inicjatorami przedsięwzięcia byli ludzie świata kultury, nauki i sztuki, a wśród nich: prof. Józef A. Gierowski, prof. Jan Błoński, prof. Jacek Woźniakowski, prof. Chone Shmeruk, Rafael F. Sharf i Czesław Jakubowicz.

Fundacja rozpoczęła swoją działalność w 1991 r., a 24 listopada 1993 r., pod jej auspicjami w budynku przy ul. Meiselsa 17 otwarto Centrum Kultury Żydowskiej.

Centrum Kultury Żydowskiej jest inicjatywą obywatelską.

Głównymi celami przedsięwzięcia są:

  • ochrona żydowskiego dziedzictwa na krakowskim Kazimierzu i zachowanie pamieci o wielowiekowej obecności Żydów w Polsce oraz o polsko-żydowskim sąsiedztwie;
  • rozpowszechnianie wiedzy o historii i kulturze Żydów polskich wśród młodego pokolenia,
  • tworzenie platformy dla dialogu polsko-żydowskiego,
  • promowanie wartości otwartego społeczeństwa obywatelskiego.

Na program CKŻ składają się: wykłady, spotkania autorskie, promocje książek, konferencje i seminaria, pokazy filmowe, koncerty oraz wystawy. Od 23 lat CKŻ organizuje jesienny program pod hasłem Bajit Chadasz - spotkania z kulturą żydowską, a od 14 lat - Dni Muzyki Feliksa Mendelssohna.

Kroke

Zespół, początkowo kojarzony jedynie z muzyką klezmerską, w swojej obecnej twórczości sięga po inspiracje do muzyki etnicznej i autorskie improwizacje. W ten sposób tworzy własny, unoszący się ponad granicami, formami i czasem styl, który został nie tylko zauważony przez publiczność, lecz także doceniony przez artystów całego świata. Zachwycony koncertem Kroke Steven Spielberg zaprosił zespół do Jerozolimy na występ podczas uroczystości „Survivors Reunion”. Dzięki Peterowi Gabrielowi grupa trafiła do Wielkiej Brytanii na Festiwal WOMAD. Utwór „The Secrets of The Life Tree” w wykonaniu Kroke znalazł się na ścieżce dźwiękowej filmu Davida Lyncha „Inland Empire". Spotkanie Kroke z Nigelem Kennedym zwieńczyło wspólne dzieło – płyta „East Meets East”.

W ostatnich latach zespół współpracował także z Anną Marią Jopek, Edytą Geppert, Mają Sikorowską, Krzysztofem Herdzinem, norweskim zespołem Tindra, hiszpańskim skrzypkiem Diego Galazem, mongolską wokalistką Urną Chahar Tugchi, orkiestrą Sinfonietta Cracovia. Pojawiał się na najbardziej prestiżowych festiwalach muzycznych na całym świecie.

muzycy:

  • Jerzy Bawoł - akordeon;
  • Tomasz Kukurba - altówka;
  • Tomasz Lato - kontrabas.

dyskografia:

  • [1996] Trio (Oriente Musik; Berlin)
  • [1997] Eden (Oriente Musik; Berlin)
  • [1998] Live at The Pit (Oriente Musik; Berlin)
  • [1999] Sounds of the Vanishing World (Oriente Musik; Berlin)
  • [2003] Ten Pieces To Save The World (Oriente Musik; Berlin)
  • [2003] East Meets East – Nigel Kennedy & KROKE (EMI Music)
  • [2004] Quartet – Live At Home (Oriente Musik; Berlin)
  • [2006] Śpiewam życie – Edyta Geppert & KROKE (Agencja Artystyczna Edyta). W 2007 r. płyta ta ukazała się w Europie pod tytułem I Sing Life (Oriente Musik; Berlin)
  • [2007] Seventh Trip (Oriente Musik; Berlin)
  • [2009] Out of Sight (Oriente Musik; Berlin)
  • [2011] Avra – Maja Sikorowska & KROKE (Pomaton EMI)
  • [2012] Feelharmony (Pomaton EMI)
  • [2014] Ten (Universal Music Polska)
  • [2015] Cabaret of Death (Oriente Musik; Berlin)
  • [2016] Ten - reedycja (Universal Music Polska)
  • [2016] Box: Ten (Universal Music Polska)
  • [2017] Traveler (Oriente Musik)
  • [2017] 25 The Best Of (Oriente Musik)
  • [2019] Rejwach (Universal Music Polska)

Bilety do kupienia w siedzibie Centrum Kultury Żydowskiej przy ul. Meiselsa 17 oraz na stronie internetowej e-wejsciowki.pl.

Pokaż metkę
Osoba publikująca: Sylwia Drożdż
Podmiot publikujący: Otwarty Kraków
Zobacz także
POLECAMY
POLECAMY
POLECAMY
POLECAMY
POLECAMY
Newsletter
newsletter
Zapisz się